Jan van Eyck Literatuurfestival 7 en 8 april

Op 7 en 8 april zijn de tuin, het auditorium en het café-restaurant van de Jan van Eyck Academie gevuld met voordrachten, performances, debat, reflectie, toneel, boeken en podcasts. Het tienjarig bestaan van het writer-in-residence programma van de academie vierend, verwelkomen we Nederlandse en internationale dichters, schrijvers, essayisten, slammers en (woord)kunstenaars voor een tweedaags, meertalig Literatuurfestival waarin kunst, literatuur en hun onderlinge verwevenheid worden verkend.
 
Op donderdagavond 7 april komen kunst, literatuur en ecologie samen in Een nieuwe taal voor het landschap, een symposium waar onder meer museumdirecteur Benno Tempel, dichters Idwer de la Parra en Frank Keizer en kunstenaar/schrijver Miek Zwamborn aan bijdragen. Het symposium wordt voorafgegaan door de presentatie van het nieuwe boek van schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt.
 
Vrijdag 8 april verwelkomen we schrijvers en Jan van Eyck alumni Niña Weijers, Bregje Hofstede, Nina Polak, Gerda Blees en Roos van Rijswijk terug in de academie voor een gesprek, waarna vervolgens de Franse schrijver Éric Suchère, het Duits-Nederlands-Vlaamse tijdschrift Trimaran en een theaterstuk naar de roman van Tonnus Oosterhoff op het programma staan. In de avond gaat het festival op in Museumnacht Maastricht en verwelkomen we onder anderen dichters Asha Karami, K. Michel en Mustafa Stitou, en schrijvers Gunther Geltinger, Frederik Willem Daem, Afrizal Malna en Biko Mutsaurwa Chisuvi.
 
Op beide dagen wordt er een kleine maar fijne selectie van (kunstenaars)boeken tentoongesteld in samenwerking met boekhandel De Tribune en Jan van Eyck’s Printing & Publishing Lab om door te bladeren of aan te schaffen.
 
Het festival is gratis, op vrijdagavond vanaf 19.00 uur is het festival onderdeel van Museumnacht Maastricht en ben je welkom met een Museumnacht ticket dat geldig is bij alle deelnemende musea en kunstinstellingen.